la bossa de l'escola, com fer-la?

ei, no voldria ser una mare pesada que només parla del seu fill, però de casualitat empalmo tres entrades seguides parlant de l'Ot! i sí, és que ja ha començat a anar estonetes a l'escola i ens van demanar que portéssim dues bosses "tipus pa" i jo els hi vaig fer. Aquí les teniu, a veure si us agraden!
I l'excusa d'explicar-vos com he fet les bosses m'estrenaré amb el meu primer pas a pas de costura!

Material necessari

(com que les dues estan fetes més o menys igual, us dic el de la verda!)
 • Una roba que t'agradi (aquestes fan més o menys 40cm x 50cm, per tant vaig fer servir uns 42cm x 104cm de roba)
 • Biaix, de color que hi combini. En el meu cas, 80 de vermell i 95 de lila, en total 175cm.
 • 2m de veta. Pot ser del mateix color que el biaix o d'un altre, a mi em va agradar de color groc
 • Agulles de cap
 • Agulla imperdible
 • Fil de cosir
 • Tisores
 • Màquina de cosir (tot i que es podria fer a mà, però vaja...)
Per la decoració:
 • Genolleres adhesives (per la decoració, jo n'he fet servir una de vermella i un tros de blava)
 • Llapis
 • Planxa

Pas 0: tallar la roba

Aquest pas té poc misteri, es tracta de marcar i tallar dos trossos de roba de la mida que vulguem la bossa, deixant una mica més d'un centímetre a les vores per a poder-ho cosir. 


Pas 1: posar-hi el biaix per passar la cinta

A cada tros de roba, hi cosirem un biaix per passar la cinta que ens permetrà obrir i tancar la bossa. 
Si teniu una roba que és diferent per dins que per fora, cosirem el biaix per la part de fora.

Col·loquem el biaix a uns 5cm de la part superior i a 2cm de cada costat, i l'enganxem amb agulles de cap per tal que no se'ns mogui en cosir-lo.

El cosim a màquina per les dues vores del biaix, de manera que queda un espai entremig que serà per on passarem la cinta.Pas 2: decorar la bossa

Podeu posar-hi un nom, un dibuix, el què sigui. Tingueu en compte de posar la decoració per la part que serà la part de fora de la bossa. Ho podeu fer només a un dels trossos de roba (el que hagi de ser davant) o bé a tots dos costats, com més us agradi!

En aquest cas, jo hi he posat el nom de l'Ot. M'he fet el "patró" de les lletres en paper, després l'he passat a les genolleres amb un llapis, i ho he retallat.

Col·loquem els elements decoratius al damunt de la roba, al lloc on més ens agradi, hi posem un drap de cotó damunt i ho planxem sense vapor perquè quedi ben enganxat.

Podríem deixar-ho així, perquè en ser genolleres adhesives, ja no hi ha perill que es mogui, però a mi m'ha agradat repassar-ho cosint-ho amb molt de compte amb la màquina de cosir, de manera que ha quedat com subratllat.


Pas 3: cosir la bossa

Cosirem la bossa fent la costura francesa, és a dir: 
 • Ajuntem les dues parts de roba deixant el costat bonic a la part de fora, els costats "lletjos" es toquen.
 • Un cop cosit, ho girem de manera que ens queda la bossa amb la part de dins a fora i ho aplanem bé per poder-ho tornar a cosir, hi podem posar agulles perquè ens quedi ben pla, i ho cosim més o menys a un centímetre de la vora.
 • Ja podem tornar a girar la bossa.
Amb aquesta manera de fer-ho, ens quedarà una bossa molt polida tant per fora com per dins.Pas 4: posar-hi el viu

A la part superior de la bossa hi posarem un viu, que li donarà un acabat més bonic i vistós, segons el color de viu que haguem triat.

Per posar el viu:
 • primer col·locarem el biaix obert per la part de dins de la bossa i el fixarem amb agulles de cap.
 • el cosirem seguint la marca pròpia del plec del biaix
 • el girarem i el farem passar cap a la part de fora, per tornar-lo a fixar amb agulles
 • el cosirem per la part de fora
D'aquesta manera, la costura que hem fet des del darrere no es veurà i en canvi la costura que es veu és la que hem fet des del davant, que segurament ens haurà pogut quedar més bé.

Pas 5: passar la cinta

En aquest moment ja tenim la bossa feta, només ens falta passar-hi la cinta per poder-la obrir i tancar. En aquest cas, és una veta groga.

Hem de passar dues cintes: primer una des d'un costat fent que surti per l'altra banda del biaix i que torni al punt inicial per l'altra banda de la bossa, i fem un nus. Després passarem l'altra fent comenci des de l'altra punta i que també faci tot el recorregut, ha d'acabar sortint pel mateix costat i també fem un nus amb els dos caps de la veta.

Una agulla imperdible enganxada a la punta de la veta, ens pot anar molt bé per a fer-la passar fàcilment.I ja està! amb això ja tenim la bossa acabada i a punt per anar a l'escola, portar el berenar, les sabates quan anem de viatge, o el què faci falta!!!

Si us animeu a fer-la i us surten preguntes o comentaris, no dubteu en posar-vos en contacte amb mi. També m'agradarà veure les fotografies de les vostres versions! :-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada